Трите цвята от Греди Асса за Украйна

мин. четене

Все повече български артисти показват своята непримиримост пред ужаса на войната. В тези редици влезе и художникът Греди Асса с изложбата си под надслов "Три цвята". Неизреченото продължение на заглавието би било "Жълто, синьо, черно".

Посветените на Украйна картини могат да бъдат разгледани в столичната INTRO gallery до края на месец април. Изложбата е с благотворителна кауза, като средствата за дарение ще бъдат управлявани от Българския червен кръст.

"Три цвята" ме кара да съпреживея това, което чувствам и не искам да виждам.

"Войната е толкова неандерталска. [,,,] Художникът, който се занимава с нещо мълчаливо, не може да каже силни думи, но може да покаже нещо съвсем различно от това, което ни заобикаля", сподели художникът пред БНР преди откриването на изложбата.

Снимка: Стефан С. Марков / БулФото

"Творците – художниците, хората на изкуството, поетите, писателите, са особен вид пластилин. Успяват, независимо от всичко.

Да намериш точния отговор. Не да даваш рецепти. Не да критикуваш. Да водиш.

Да има подем на българския народ. Да можеш да гледаш през очите на другите, а не да ги поучаваш", каза още Асса.

Включените в изложбата работи са рисувани през 2014 и 2015 г. след руската инвазия в Донбас и анексирането на Крим, но има и такива, които са рисувани след 24 февруари тази година, когато започна войната. 

 


Още по темата: