Наказателен вот, сексизъм или въпрос на вкус - спорът около българския филм за "Оскар"

мин. четене

Българското предложение за най-добър международен филм на наградите "Оскар" продължава да е буря в чаша вода.

След като Теодор Ушев повдигна завесата около това как е протекло съвещанието на комисията по определяне на българския претендент, последваха реакции от страна на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова, които стоят за филма, останал на второ място и неполучил шанса да бъде представен на високия кинофорум - "Жените наистина плачат".

"Наказателен вот" - така Мина Милева определи резултата, който бе 4:3 в полза на черно-белия филм "Страх" на Ивайло Христов. 

"Не на последно място, това е наказателен вот срещу едно младо момиче, което постигна най-големия успех на български артист тази година - Мария Бакалова. Дори е най-големият успех на европейски актьор изобщо тези последни две години."

Така до тук мненията, които чухме бяха все в посоката, която Ушев постави, като определи избора на "Страх" за нелегитимен. Той стига и още по-далеч, казвайки, че "в България продължава да има системен расизъм, системен сексизъм и системен културен дениализъм".

В друга, изцяло феминистка публикация той изтъкна още, че за последните 30 години единственият филм, режисиран или продуциран от жена, избран да представлява България за най-добър чуждестранен филм за "Оскар", е "Писмо до Америка" на Иглика Трифонова,

А шедьоври като "Виктория", "Безбог" и "Жените наистина плачат" биват порязвани, а авторките им - съветвани да мълчат. 

Междувременно стана ясен и съставът на въпросната комисия. Освен Ушев, който бе удостоен с номинация за "Оскар" за късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша", в нея са участвали  кинокритиците проф. Александър Грозев и проф. Божидар Манов, режисьорите Виктор Чучков и Ралица Петрова, операторката Светла Ганева и проф. Любомир Халачев. 

Първата, която се осмели да застане зад гласа си в полза на "Страх" се оказа Светла Ганева. В подробна фейсбук публикация кино операторката разказа, че е била в селекционната комисия за определяне на българския претендент за наградата "Оскар" и не е съгласна с последвалата реакция на Теодор Ушев.

 

Каква е позицията на Ганева? Вижте на следващата страница...

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: