Koe e първото видео, публикувано някога в YouTube

мин. четене

YouTube е най-голямата платформа за видеосподеляне в света – сайтът е създаден през февруари 2005 г.  от трима бивши служители на PayPal – Чад Хърли, Стив Чен и Джавед Карим. През ноември 2006 г. компанията е закупена от Google за 1,65 млрд. щатски долара и днес е със седалище в Сан Бруно, щата Калифорния. Любопитен факт е, че преди да започне да се ползва за качване на видеоклипове, всъщност е бил сайт за запознанства!

Всичко започва преди 16 години, един от съоснователите Джавед Карим публикува първия видеоклип. 18-секундното видео, озаглавено Me At The Zoo („Аз в зоопарка“), показва Джавед в зоопарка в Сан Диего, застанал пред куп слонове.

„Добре, ето ни пред слоновете“, казва той в клипа. „Готиното при тези момчета е, че имат наистина, наистина, наистина дълги хоботи и е страхотно. Това е почти всичко, което може да се каже."

Видеото с ниско качество е публикувано в YouTube месец преди публичното пускане на бета версията на платформата през май 2005 г. До този момент екипът на YouTube се насочил от идеята за сайт за запознанства към визия за платформа, която да направи онлайн видеото по-достъпно и по-лесно за споделяне. След това уебсайтът официално стартира през ноември 2005 г.

 

За автора:

Каролина Касабова

Каролина е момиче, което живее по ноти. Сутрин пие кафето си с мляко и музика, през деня чува мелодии в клаксоните на автомобилите, в скърцането на трамваите по релсите, в стъпките на минувачите, в ремонтите на пътищата, във вятъра, който гали клоните на дърветата. Вечер пее в дует с голямата си любов - Града. Понякога му изневерява с някой самотен плаж или достолепен планински връх, но накрая вин...

Виж профила


Още по темата: