Фотоизложба за войната гледа гневно към ПСА

мин. четене

Оградата на гробницата на Княз Александър I Батенберг на бул. “Васил Левски ” 81 в София се превърна в стряскащо пространство за изложба. Експозицията е на ФотоФабрика с кадри, направени от фоторепортери на Ройтерс в периода 26 февруари – 18 април. Изложбата беше подредена на 9 май – точно в Деня на победата, в който се отбелязва края на Великата отечествена война, както и края на Втората световна война в Европа и може да бъде видяна до 9 юни.

‍Два месеца и половина след нахлуването на Русия в Украйна обаче Украйна е неузнаваема, нанесени са безподобни разрушения на градове, инфраструктура, домове, фабрики и заводи, провалени са животи на цели поколения.

Мястото за изложбата е избрано символично заради знаковата роля на Княз Александър I Батенберг в освобождаването на младата българска държава от руското влияние. Батенберг е на престола от 1879 г. докато абдикира през 1886 г. Името му се свързва с противопоставянето му на Русия по всички възможни начини. Князът утвърждава Съединението, провъзгласява се за “княз на Северна и Южна България”. От Москва са много недоволни от този факт и отзовават офицерите си от българската армия. Дни по-късно Сърбия напада България, а княз Александър І Батенберг застава начело на младата българска армия. Изходът от войната довежда до международното признаване на Съединението.

Батенберг преживява преврат от страна на руски генерали, изпратени от император Цар Александър III, последван от контрапреврат, воден от Стефан Стамболов. Скоро след това абдикира, тъй като управлението му в името на българските интереси става невъзможно. Предсмъртното му желание е да бъде погребан в България, а Народното събрание с нарочен указ официално уважава това желание на княза.

Гробницата “Княз Александър І Батенберг” е построена за първия български княз след Освобождението. От 1946 г. е отворена за посетители. Мястото от днешна гледна точка е още по-знаково, тъй като гробницата гледа към Паметника на Съветската армия.

Фотоизложбата е паралел между времената, в които партньорите се променят, интересите – също, но снимките запечатват завинаги през обектива чувствата на войната, ужасът и унищожението.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: