Ако Тери Пратчет коментираше войната в Украйна

мин. четене

Войната в Европа е факт. В такива моменти на изпитание и неочаквани обрати – безпрецедентни в живота на всички хора, родени след Втората световна война и на фона на абсурдите на пропагандни послания на Русия, която нападна Украйна, които заливат социалните мрежи  –  нека се доверим на майсторите на думите.

Ако сър Тери Пратчет беше политически или военен анализатор, бихме искали първи да прочетем това, което той би написал за руската инвазия и войната в Украйна. Но тъй като това е невъзможно, да си припомним посланията на този, които пишеше сериозно в жанр, който някои хора смятат за несериозен. 

***

Демоните присъстват на Диска поне от толкова време, отколкото съществуват и боговете, които в много аспекти твърде наподобяват. Разликата между тях всъщност е като разликата между терористите и борците за свобода. 

***

Злото начева тогава, когато почнеш да бъркаш хората с неща. 

***

Добре познаваше загрижените граждани. Където и да ги срещнеше, сякаш говореха един и същ език, в който "традиционни ценности" означаваше "време е да обесим някого.

***

Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки.

***

Философията му бе забъркана от три популярни учения – на циниците, стоиците и епикурейците. Обобщаваше ги в прословутата фраза: „Вяра да нямаш на никой магьосник, ако не е на поне хвърлей камък от теб. Нищо не може да се направи по въпроса, затова я да си пийнем.

***

Беше онзи тип образование, което прилича на болест, предаваща се при полов контакт. Първо, прави те негоден за някои призвания в живота, второ, пробужда те на свой ред да предадеш заразата. 

***

Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите.

***

 Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу.

***

Прогрес просто означава, че лошите неща се случват по-бързо.

 ***

Свободата може и да е природното състояние на човечеството, но това важи също и за катеренето по дървета и яденето на все още шаваща храна. От друга страна всяка свобода е ограничена, изкуствена и следователно илюзорна, в най-добрия случай споделена халюцинация. Нито един душевно здрав смъртен не е наистина свободен, защото истинската свобода е нещо толкова ужасно, че единствено лудите и божествата биха могли да я понесат с отворени очи.

 ***

Тези, които търсят истината, трябва винаги да бъдат предпочитани пред онези, които мислят, че вече са я открили.

***

Коефициентът на интелигентност на разгневената тълпа е равен на коефициeнта на интелигентност на най-тъпия от гъмжилото, разделен на броя на участниците. 

***

– ТОВА СА ТЕ, СМЪРТНИТЕ – продължи Смърт. – ДАДЕНИ СА ИМ ЕДВА НЯКОЛКО ГОДИНИ НА ТОЗИ СВЯТ И ТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ГИ УСЛОЖНЯТ. ОЧАРОВАТЕЛНО.

***

Някои типове са готови да направят всякаква идиотщина от чисто любопитство какъв ще бъде резултатът. Ако сте сложили голям превключвател в дъното на затънтена пещера и сте написали на стената "Превключвател за края на света. МОЛЯ, НЕ ПИПАЙТЕ!", боята дори не би успяла да изсъхне.

***

Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса.

***

Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

***

 Всичко е лъжи. Просто някои са по-хубави от другите, това е всичко. Хората виждат онова, което си мислят, че виждат. Дори аз съм една лъжа. Но успявам да я пробутам.

***

Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.

***

Никой не полудява по-бързо от нормалния човек.


Още по темата: