Биляна Дудова пребори Covid, пропусна Токио, спечели злато на Световното

мин. четене

Триумфът на българките в спорта продължава и то отново със знакова победа в силова дисциплина. Четирикратната ни европейска шампионка Биляна Дудова спечели убедително битката за първото място в категория до 59 килограма късно снощи на Световното първенство по борба в Осло, Норвегия. 

24-годишната боркиня победи японската републиканска шампионка Акие Ханай с 6:4, осигурявайки си първа световна титла в своята кариера и сигурно място в нашите сърца!

Преди финала Биляна не даде нито една точка на противничките си, като записа три категорични победи над Инета Дантайте от Литва, Сара Линдборг от Швеция и индийката Сарита, в резултат на което приключи турнира с впечатляващите 30:4 технически точки.

От втория път

В края на 2020 г. Биляна Дудова пропусна световния турнир по борба, който се провеждаше в съседна Сърбия, поради положителен тест за Covid-19, даден на сръбската граница. По-късно пред медиите тя призна, че е прекарала болестта доста тежко. След вируса й трябват 3-4 месеца, за да възстанови силите си, но това не я спира да опита втори път да покори световния връх. 

Така, по-малко от година по-късно, младата боркиня, която незнайно защо не намери място в олимпийския ни отбор за Токио 2020, донесе първи медал за България от първенството в Норвегия.

Надеждите ни да видим и българин на почетната стълбичка в Осло отново са насочени към Кирил Милов, който стартира днес на 97 кг класически стил.

 

 

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: