Най-големите европейски джаз фестивали се събират в София

мин. четене

София ще посрещне най-значимите джаз форуми в цяла Европа. От 22 до 25 септември в София за пръв път ще се проведе Европейската джаз конференция. Тя представлява годишното събитие на най-голямата на континента професионална асоциация на културни оператори в сферата на джаза. С история над 30 години, в Европейската джаз мрежа членуват 180 организации. Важна роля на организацията е да спомага формирането на културните политики в ЕС в сферата на музиката.

Роля за спечелването на домакинството на конгреса изиграва Петър Димитров, организатор на фестивала A to Jazz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Europe Jazz Network (@europejazznet)

 

Той е и в основата на създаването на фондация A to Z, чиято цел е България да се припознае като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена. Тази година темата на конференцията е “Breaking new ground”, като фокусът е върху непредставени досега региони из ЕС и нуждата от по-доброто им интегриране в тази сфера. Например на България й е нужно позициониране като дестинация за културен, фестивален и конгресен туризъм.

 

 

 “Необходимо е преосмисляне на политиките по отношение на износа на български културни продукти. Това е залегнало в мотивацията ни да сме домакини на този форум, да спомогнем опознаването на културата ни и отварянето на чуждите пазари за българските музиканти. Искаме да създадем устойчив и дългосрочен интерес към тях.”, коментира Петър Димитров, председател на фондация A to Z.

Ето и едно интервю с Петър Димитров специално за От града

 


Още по темата: