4 камерни концерта оживяват в църквите на Арбанаси

мин. четене

Aрбанаси мюзик фест 2022 ще направи 4 великолепни концерта в арбанашките средновековни църкви. Изпълнители ще бъдат световноизвестни изпълнители от международни формации и музиканти от Белгия, Германия, Лихтенщайн, Латвия и България, съобщи БТА. Това са Теодора Атанасова – виолончело, Роберта Верна и Сара Домжанич – цигулка, Янекс Никлавич – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас, Бенджамин Диелтйенс - кларинет и сопраното Лор Бинон.

Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе от 13 до 19 юли в църквите-музеи „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ в архитектурния резерват Арбанаси. За целта камерната музика ще бъде извадена от концертните зали и ще бъде поставена в магнетичната църковна атмосфера. Така ще бъдат обединени музиканти и публика в неповторимо преживяване.

Първите две фестивални вечери на 13 и 14 юли ще са в уникалната с акустиката си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ под надслов „Нощ на клезмер музиката“. Това е омагьосващо пътешествие в света на еврейския фолклор. На 16 юли международната формация музиканти ще изпълни Квинтет в сол минор, оп. 39 от Сергей Прокофиев и Кларинетен квинтет в си минор, оп. 115 от Йоханес Брамс. На 18 юли фестивалната сцена ще е в храма „Св. Георги“, където ще звучат творби на руските композитори Александър Глазунов и Дмитрий Шостакович.

Избрани произведения от програмата на Arbanassi Summer Music 2022 ще бъдат представени в заключителния концерт на 19 юли.

Музикалното събитие има вече 12-годишна история от  2010 г. насам по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му - търновката Юлита Фъсева. Събитието е част от Културния календар на Велико Търново и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ .

Билети за фестивала може да се закупят от Информационния център на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ №1 във Велико Търново или на място непосредствено преди концертите.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: