Звучният шамар, който Пугачова заби на Кремъл

мин. четене

Тя е една от най-големите звезди в Русия и до вчера беше в добри отношения с Путин. От няколко дни обаче едно нейно действие я постави в редиците на враговете на руското правителство и разбуни обществените нагласи. Руският политолог Аббас Галямов определи нейните изказвания като „звучен шамар за Кремъл“.

Пред дни Алла Пугачова призова руските власти да я обявят за "чуждестранен агент" в знак на солидарност с нейния съпруг Максим Галкин.

Дузина обществени личности, певци и артисти се възхищават за позицията й. Това е прецедент за Пугачова, именно защото Путин е нейн почитател от години и дори е канена на събития с руския политически елит. Фактът, че тя е обичана от широката публика и дори от управляващите, определя нейните действия като безпрецедентни. Обществените настроения могат да се променят бързо, когато любимата певица на поколения се изправи срещу режима на Путин. Натискът върху несъгласни гласове в музикалната индустрия бележи рязък контраст с тези артисти, които са лоялни на Кремъл.   

 

 

Режимът на руския президент Владимир Путин отдавна използва своя закон за чуждестранни агенти, за да разбие организации и лица, които публично се противопоставят на политиките на правителството.

Всеки, който попадне в списъка с чужди агенти в Русия, трябва да декларира този статут на цялото съдържание, което публикува, включително публикации в социалните медии, като има и финансови и бюрократични последици.

По-рано тази година Путин подписа нов законопроект, който ще разшири дефиницията на това какво означава да си т.нар. чуждестранен агент – ход, който някои предупреждаваха, че ще ограничи още повече свободата на пресата и ще улесни местните критици на правителството да бъдат наказани от държавата.

Вижте тук реакцията на съветника на Зеленски, Олексей Арестович по повод случката.

 


Още по темата: