Зеленски гневен на "Амнести интернешънъл“

мин. четене

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обвини Украйна, че застрашава цивилното население като е разположила войски в жилищни райони и така е изложила на риск живота на хората. Това се казва в доклад на организацията, съобщи Ройтерс. Киев определи обвиненията като част от руската пропаганда и дезинформация.

Президентът Володимир Зеленски яростно отрече твърдения на правозащитната група като я упрекна в подстрекаване към "непровокирани атаки на Русия срещу Украйна".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази възмущение от доклада и призова "Амнести" да спре да създава фалшива реалност. Киев казва, че предприема всички възможни мерки за евакуация на цивилни от фронтовите райони, а Русия отрича да е атакувала цивилни в това, което описва като "специална военна операция".

Служителите на „Амнести интернешънъл“ се позовават на собствено разследване като са изпратили свои екипи в Украйна в реална военна обстановка. След няколко посещения на мисията, служителите твърдят, че украинските сили са създали бази и са оперирали с оръжейни системи в някои населени жилищни райони в няколко фронтови зони в източната и южната част на Украйна от април до юли, се казва в доклада.

Генералният секретар на „Амнести интернешънъл“ Агнес Каламард призова украинското правителство да гарантира, че силите му са разположени далеч от населените райони или първо всички цивилни да бъдат евакуирани от тези райони.

Късно в четвъртък в своето нощно обръщение Зеленски беше гневен. Той каза, че правозащитната група се опитва да "амнистира терористичната държава" - термин, който той често използва за Русия.

„Няма условия и не може да има, дори хипотетично, руска атака срещу Украйна да бъде оправдана“, каза Зеленски като трудно прикриваше вълнението си.

„Всеки, който изкуствено създава такъв информационен контекст, в който някои атаки на терористи са уж оправдани или уж разбираеми, не може да не разбере, че по този начин помага на терористите. И ако има такива манипулативни съобщения, тогава вие споделяте с тях отговорността за убийствата на хора.", каза Зеленски.

Ето още как се евакуират цивилните:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: