Зеленски евакуира Донецк

мин. четене

Украинският президент Володимир Зеленски нареди задължителна евакуация от района на Донецк.  “Колкото повече хора напуснат Донецк сега, толкова по-малко руската армия ще има време да убива”, заяви той. Там продължават едни от най-тежките сблъсъци и има най-голяма концентрация на руски войски в Украйна. След няколкомесечен натиск руската армия успя бавно и постепенно да превземе по-голямата част от региона. 

 

“Ще използваме всички налични възможности за да спасим колкото се може повече животи и да ограничим руския терор, колкото можем”,  добави Зеленски.

Според украинските власти между 200 хил. и 220 хил. души все още живеят в неокупираните зони на Донецк. 

Независимо разследване на инцидента в Оленивка

Междувременно Русия покани ООН и Червения кръст да разследват смъртта на 50 украински военнопленници в друга част на Донецк, окупирана от подкрепяните от Русия сепаратисти. Те са били убити в неясни обстоятелства по време на атака на затвор в Оленивка. Москва и Кийв си разменят обвинения, като украинците обвиняват руската страна, че взривяването на затвора е бил опит да бъдат прикрити военни престъпления. Според Кийв в затвора са били държани бойци от полка “Азов”, който защитаваше Мариупол.

От своя страна Москва обвинява Украйна, че е унищожила затвора с американски ХИМАРС ракетни системи, като е целяла провокация.

В интернет обаче се появиха клипове, в които се вижда как руснаци измъчват украински военнопленници. Появиха се и видеа, снимани от руснаците, които показват овъглени тела и унищожени легла. 

Червеният кръст поиска достъп до затвора, но в петък руската страна отказа   въпреки изискванията на Женевската конвенция.

Информационна война

Украйна нарече Русия “терористична държава”, след като в официалния профил на руското посолство в Лондон беше публикуван пост, в който се призовава бойците от "Азов" да бъдат обесени, а не разстреляни, защото не са истински войници и заслужават унизителна смърт. 

Туитър същевременно призна, че постът на Руското посолство нарушава правилата на социалната медия, но обясни, че поради публичния интерес ще го остави достъпно. 

 

 

 


 


Още по темата: