Записки на Айнщайн продадени на търг за 11,6 милиона евро

мин. четене

Алберт Айнщайн, най-великият учен на XX век и един от най-големите умове на всички времена, е известен най-вече с теорията си на относителността. Всъщност това са две теории: специална теория за относителността, формулирана през 1905 г., и обща теория за относителността, формулирана в 1915 г. Втората е определяна като "по-сполучлив Айнщайнов закон за гравитацията".

"Всичко е относително" – това е позната максима,  но теорията на Айнщайн не е повторение на философската мисъл, а точна математическа формула за съотношението между научни величини. 

Ясно е, че субективното възприемане на времето и пространството зависи от човека. Преди Айнщайн обаче се смятало, че зад субективните възприятия стоят реални разстояния и абсолютно време, които могат да бъдат обективно измерени с точни уреди. 

Теорията на Айнщайн внася коренна промяна в научната мисъл, като отхвърля изобщо съществуването на абсолютно време.

А записките, които геният си е водил, стигайки до изводите, които ще променят науката завинаги, са истинско съkровище. Това доказва и търгът, които се проведе вчера в Париж. 

Ръкопис на Алберт Айнщайн, в който той е нахвърлял идеите си за Теорията си за относителността, се продаде за рекордната сума от 11,6 милиона евро, съобщи Euronews.

Първоначалната оценка на документа е била между 2 и 3 милиона евро. Ръкописът съдържа 54 страници и е изготвен през 1913 – 1914 г. в Цюрих, Швейцария, от Айнщайн и неговия сътрудник и довереник Микеле Бесо.

"Научните ръкописи на Айнщайн от този период и по-общо от преди 1919 г. са изключително редки."

Такъв е коментарът на аукционната къща Christie's, където се проведе търгът. Благодарение на Бесо "ръкописът почти по чудо стигна до нас: Айнщайн вероятно не би си направил труда да запази това, което по-скоро е работен документ".

След своята специална теория за относителността, която доведе до демонстрацията на известната формула E=mc² през 1905 г., Айнщайн започва да работи върху общата теория на относителността и именно от този период са продадените записки.

Тази теория за гравитацията, публикувана най-накрая през ноември 1915 г., революционизира нашето разбиране за Вселената. 

Айнщайн умира през 1955 г. на 76-годишна възраст и се превръща в символ на научния гений, както и в поп фигура, с прочутата снимка от 1951 г., на която той изпъва език.

Предишен рекорд за ръкопис на Айнщайн бе поставен през 2018 г.  – 2,8 милиона долара за писмо, посветено на Бог. През 2017 г. пък негово ръкописно писмо, посветено на тайните на щастието, бе продадено на търг в Ерусалим за 1,56 милиона долара.
 

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила


Още по темата: