Забраната на абортите - зло в името на живота

мин. четене

„Да бъдеш "за" живота означава да си загрижен много повече за растящата смъртност при ражданията. Да бъдеш "за" живота означава да търсиш начин да помогнеш идващият нов живот. Активистите срещу абортите трябва да се тревожат за по-сериозни неща, които застрашават живота като лесния достъп до оръжие, бедността и нарастващата смъртност при майчинството". Това обявиха от пресслужбата на Ватикана като реакция на забраната на абортите в САЩ.

В съобщение на Андреа Торниели, завеждащ пресофиса на Ватикана се казва, че инкриминирането на абортите е едностранчиво, така, както не бива да се избира само едното зло в името на живота, а на другото да се обръща гръб. Ватикана разкритикува отлагането на регулацията в САЩ на купуването и притежанието на оръжия, заради което всеки месец умират невинни жертви, но лобитата в Сената на САЩ пренебрегват тези аспекти, отбелязва Ройтерс.

Торниели цитира непотвърдена статистика от Центровете за контрол и превенция на болестите, при които се наблюдава ръст при смъртността при ражданията, а най-тревожно е, че смъртността при цветнокожите е 3 пъти по-висока спрямо другите раси по света. Според прессекретаря на Ватикана,

75 % от жените, които правят аборт, живеят в бедност или печелят под необходимия жизнен стандарт.

Торниели цитира и данни на Института по психиатрия към Харвард, според които в САЩ има много по-кратко платено майчинство, сравнено с останалите икономически развити страни.

Припомняме, че римокатолическата църква разглежда аборта като убийство, защото смята, че животът започва от зачеването и приключва с естествената смърт. Папа Франциск и преди е коментирал темата за абортите. Въпросът назря като обществена тема в Полша, както писаха "Момичетата от града". Този път папата обаче нарече решението на съда в САЩ като „културна война“:

„Смъртното наказание, контролът над оръжията, подкрепата за семействата, имиграцията също са теми на живота ни, не по-малко важни от абортите“, каза Светият отец.

Американският президент Джо Байдън, отдаден католик, осъди забраната на абортите миналия петък с думите „това е тъжен ден за Америка“, като каза, че решението е противоречиво и крайно.

Реакцията на големите корпорации

Големите транснационални корпорации като Disney, Coca Cola, JP Morgan и Meta, която притежава Facebook, негласно осъдиха закона срещу абортите в САЩ. Компаниите съобщиха на служителите си, че ще покрият пътните разходи, в случай на необходимост да се пътува до щат, където абортите все още са легални. И други големи компании като Amazon вече обявиха подобни мерки за служителите си като реакция на противоречивия закон. Милиони американски жени са поставени пред ограничен достъп до тази медицинска интервенция.

В Disney работят около 80 000 души в куротите във Флорида, по-голямата част от които са жени. Компанията се застъпи за правото на жените са избират съдбата си и да подкрепят здравето си пред това законът да определя бъдещето на една майка и едно дете.

Абортите няма да станат автоматично незаконни в САЩ, но всеки щат вече имат правото отделно да гласува свои правила като от коя седмица на зачеването да бъде забранена интервенцията и при какви медицински казуси. Общо 13 щата до момента са приели забраната за абортите, която ще влезе в сила от 1 юли.

Над 20 щата вече са предприели стъпки за ограничаване на абортите. Темата подложи обществото на голямо разделение в САЩ като 61 % от анкетираните възрастни лица над 18 г. се обявяват против всякакви ограничения на раждаемостта, докато 27 на сто се изказват за забраната на абортите, предимно по религиозни причини.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: