За час 250 хиляди руснаци подписаха петиция против мобилизацията

мин. четене

Онлайн петиция в сайта change.org против мобилизацията в Русия събра 250 хиляди подписа само за няколко часа. В краткия си текст тя отхвърля аргументите и законовите основания на Владимир Путин за нуждата от такава.


Ние, гражданите на Русия, жени и мъже, сме против общата и частичната мобилизация. Президентът Владимир Путин няма и не може да има законови основания, претеглени и аргументирани причини да го обяви. В настоящата ситуация на несигурност не сме готови да изложим мъжете на нашата страна – братя, синове, съпрузи, бащи и дядовци – на морална, морална или физическа опасност.


Официално заявената цифра от властите е 300 хил. души, които трябва да бъдат попълнени от резерва, а не от наборниците. Няма обаче реална прозрачност колко ще бъдат мобилизираните руснаци.

Вече в телеграм каналите излязоха документи, които са изпратени от военните окръзи на Русия към граждани, които са мобилизирани и по всичко изглежда, че организацията за тези привиквания е започнала още миналата седмица.

Руското движение "Весна" (пролет) вече обяви, че организира протести в цялата страна против масовата "могилизация" (от руски - гроб).

В самия туит тред движението задава въпроса - "Хиляди руски мъже - нашите бащи, братя и съпрузи ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. И за какво - за палатите на Путин?"
 


"Сега войната наистина дойде до всеки дом и всяко семейство", пише Весна. "Войната не е вече 'някъде там' - тя дойде до нашата държава, нашите домове, нашите семейства".

"И те трябва да умрат за да поправят грешката на режима на Путин, който потопи Русия в чудовищно клане, изолация и бедност", пишат от движението за човешки права.

 


Още по темата: