Херсон: без ток, вода и отопление, но и без руснаци

мин. четене

Изтеглянето на руските войски от Херсон в началото на ноември бе съпроводено от масови кражби и мародерства, до степен да се създадат медийни куриози - като например новината за ограбения от диви животни херсонски зоопарк. Министерство на отбраната на Украйна разпространи и снимки на напълно "ошушкания" регионален исторически музей. Счита се че около 15 000 произведения на изкуството са изнесени към Крим и Русия от руската армия.  

ВСУ завари град и регион без ток, вода, отопление и интернет връзка. Откраднатите линейки и медицински консумативи принудиха спешна доставка от властите в Кийв за нови превозни средства за болниците, които вчера започнаха да пристигат в освободения от руснаците град.

 

Световната здравна организация също побърза с доставки на медицински консумативи, за да се избегне поставянето на цивилното население в кризисна нужда от медицинска помощ.

Тежката ситуация обаче остава и вероятно трудно ще бъде променена в най-скоро време. Затова украинските власти вече  започнаха да предлагат доброволна евакуация за желаещите от Миколаевска и Херсонска област. Тя ще насочи гражданите предимно към западната част на Украйна, която засега е най-далеч от военните действия. Установена е транзитна точка в област Миколаев, в която желаещите евакуация ще могат да останат до около седмица, преди да бъдат насочени към други части на страната.

Ирина Верешчук, министъра за реинтеграция на временно окупираните региони заяви, че "временната евакуация от освободените територии в южна Украйна вече започна и държавата плаща всички разноски с поемането на пълна отговорност за този процес. Това означава, че всеки може да напусне за по-безопасни региони, ако желае и държавата ще осигури транспорт, настаняване, медицинска грижа и други".

Само неколцина сгради, като ЖП гарата в Херсон в момента имат електричество, затова и властите създават възможност за гражданите да зареждат своите телефони от там.

 

"Най-накрая сме освободени, ние сме свободни. Ние нямаме електричество, нямаме отопление, нямаме мобилна връзка, но нямаме руснаци! И съм изключително щастлив. Можем да оцелеем при всички обстоятелства, но сме свободни".

Това бе широко цитираното изказване на местен от световните медии, когато бе запитан какво е отношението му към тежките условия в областта след окупацията.

 

Една от добрите новини за месните бе и завръщането на украинската верига супермаркети ATB, които след девет месеца отвориха отново своя магазин в Херсон.

Предстои и бавната и тежка фаза с разминирането на всеки сантиментър в региона. В социалните медии постоянно излизат снимки с минирани сгради, включително и такива, които могат да бъдат обитавани от деца.

 

 


Още по темата: