Вторичният (д)ефект на антибиотиците

мин. четене

Безразборната употреба на антибиотици и безцелното им предписване от лекари с цел застраховка от усложнения доведе до това, за което медиците предупреждават от години. Явлението се казва антибиотична резистентност и се изразява в това, че при реална нужда от лечение с антибиотици, те вече не действат.

Над 35 000 души в Европа умират годишно от инфекции, които антибиотиците не могат да повлияят. Това съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Доклад на центъра оцени антибиотичната резистентност в Европейския съюз, Норвегия и Исландия през периода 2016-2020 г. и стига до заключението, че въздействието върху здравето е сравнимо с това на грипа, туберкулозата и ХИВ/СПИН, взети заедно.

Всеки ден близо 100 души умират от тези инфекции, съобщават от Здравната агенция на ЕС. Нивата на резистентност варират значително на континента според доклада, като най-ниски те са в Северна Европа, а най-високи - в страните на юг и изток. Затова първа мярка за справянето с тази ситуация е намаляване на ненужната употреба на антибиотици, предотвратяване на инфекциите и подобряване на националните мерки.

В проучване, публикувано от Европейската комисия, 23 % от анкетираните посочват, че са приемали антибиотици през изминалата година - най-ниската цифра от 2009 г. Въпреки това е необходимо да се направи много повече. Употребата на антибиотици варира силно в 27-те страни, като 42 % от анкетираните в Малта съобщават за прием през последните 12 месеца, а в Швеция и Германия - по 15 %. Около 8 % от антибиотиците са приемани без рецепта.

Трима от 10 европейци са били наясно за ненужната употреба на антибиотици и са били запознати с риска антибиотиците да им нанесат повече вреди, отколкото ползи като например странични ефекти или усложнения на състоянието им.

А кои са скритите пандемии на нашето време
 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: