Всички погледи са насочени към ООН

мин. четене

След близо 3 години това е първият път, когато Генералната асамблея на ООН се събира в Ню Йорк. Поради Ковид, последните няколко години бе невъзможно за световните лидери да се срещнат лице. Така в момента представители на 193 държави ще имат тази възможност настоящата 77-ма асамблея.

До последно беше неясно и участието на руската делегация, но в крайна сметка руският външен министър Сергей Лавров, както и няколко представители на руската дипломатическа служба получиха визи за САЩ. Техният самолет също ще бъде приет и вероятно в периода на срещата, която е до 26 септември ще бъдат основните действащи лица в повечето от дискусиите.

Темата с Украйна вероятно ще бъде номер едно по важност и ще тества възможностите на ООН да взима решения по такива ключови теми.

Във връзка с това, генералният секретар на ООН вече предупреди, че "светът е в голяма опасност". За него основните проблеми, които световните лидери трябва да се справят са конфликтите, климатичните катастрофи, нарастващата бедност и неравенство - както и да обърнат внимание на сериозните стени, които са възникнали между големите сили, които в последно време само са се увеличили, след като Русия започна война в Украйна.

В традиционното "Състоянието на света" изявление с което започна асамблеята, той обвини големите сили, че навлизат в състояние на "сериозна дисфункция" на взаимоотношенията си и призова за действие по най-сериозните проблеми:

 

 

 

С изключителен интерес ще се очаква и изказването на Володимир Зеленски. Миналата седмица 101 държави гласуваха "за" възможността той да направи видеообръщение. Молбата от украинска страна бе именно заради продължаващата война на територията на Украйна. 19 държави само се въздържаха и едва 7 се възпротивиха - сред които бяха само най-близките руски съюзници като Куба, Никарагуа и др.

С този вот явно се дава възможността ООН да гласува и резолюция по темата.

 


Още по темата: