Времето за мълчание на русофилите свърши

мин. четене

Над 50 км колона на границата с Финландия. Колони с автомобили към Грузия и Монголия. Разпродадени билети за всички полети към основните дестинации с безвизов режим с Русия. Новината за мобилизация предизвика масова паника и бягство на младите руснаци, които все още не са напуснали страната.

След като балтийските държави в комбинация с Полша, Финландия и Чехия затвориха вратите си за руски граждани през август, а ЕС преустанови облекчения режим, Европа посреща нов и много сериозен казус: хилядите бежанци - този път руснаци, които бягат от мобилизацията на Владимир Путин. В такива страни се споделя мнението на естонския външен министър, Лаури Лаунемеец, според когото "руската инвазия в Украйна е колективна отговорност на руските граждани".

Германия от своя страна приветства руските бежанци, които бягат от мобилизация.

Казус за общоевропейския отговор пред Москва

От една страна, това е подкрепа за тези, които бягат от режима, както и удар по възможностите на Кремъл да мобилизира човешки ресурси, които да хвърли в месомелачката на войната.

От друга - повечето страни, особено в източна Европа, не желаят да имат нищо общо с Русия и токсичното влияние на нейните граждани.

 


Въпреки че по този въпрос все още има абсолютно мълчание, за България този проблем не е непознат. След Първата световна война, България - наред с много други европейски държави - приютява голямо количество белогвардейци, бягащи от установяващата се болшевишка власт в Москва.

Това вероятно ще бъде изключително трудно за преглъщане от русофилските партии в страната, като в същото време е  възможност от реформаторските сили да всеят разединение между тях. Ще бъде много трудно например за сили като БСП и Възраждане да защитават пред собствена си публика позицията, че не трябва руски бежанци да бъдат допускани до страната. А ако бъдат допускани, това директно ще бъде атака срещу режима в Москва, който се бори за всеки човек, който може да бъде хвърлен на фронта.

Страната ни има голям брой руснаци със собствени имоти, включително и по морето. Затова и със сигурност до края на изборната кампания ще е важно какви ще бъдат отговорите на основните политически теми и каква позиция ще заеме Румен Радев и неговото служебно правителство пред Брюксел.


Още по темата: