Вълна от фалити в Германия

мин. четене

Вълна от фалити се задава в Германия на фона на енергийната криза в страната. "Хакле" (Hakle) е име, познато на всяко домакинство в Германия от 1928 г. насам, но производителят на тоалетна хартия от Дюселдорф наскоро се наложи да обяви фалит поради рязкото покачване на цените на газа, предаде БТА.

Компаниите, консумиращи много енергия за производството си, са особено уязвими, след като руските газови доставки бяха сериозно намалени заради руската военна инвазия в Украйна. През август банкрут обявиха 718 германски дружества, което е с 26 % повече от същия период миналата година, по данни на икономическия институт IWH. Експертите му очакват процентът да се запази в подобни рамки през септември и да се покачи до 33 на сто през октомври.

Тежкото положение на компаниите засилва натиска върху правителството, което се опитва да защити бизнеса и потребителите от високите сметки за газ и ток. Освен това всяко домакинство и бизнес се бори с ефекта на инфлацията и задаващата се рецесия. А още от сега на всички е ясно, че енергията през зимата няма да достига.

През август ръстът на цените на енергията в Германия на годишна база беше 139 %. Министърът на икономиката Роберт Хабек каза, че компаниите няма непременно да фалират дори и клиентите да спрат да купуват стоките им и с това си навлече гнева на всички. В опит да защити позициите си, федералното правителство отвори касата и започна щедро да харчи, за да подкрепи закъсалите компании.

Но "Хакле“ иска по-специална защита за компаниите от нейния калибър - средните, често семейни фирми, които са главният двигател на германската икономика.

Голяма част от работните места в Германия се създават от средноголемите компании. И точно тук трябва да се търсят решения, за да имат тези компании бъдеще, смятат от средния бизнес. В отговор бяха обещани механизми за подкрепа и за по-малките компании, а министърът на правосъдието Марко Бушман разкри планове за разхлабване на правилата за фалитите, за да могат фирмите да оцелеят, въпреки огромните разходи за енергия.

Федерацията на германската индустрия (BDI) предупреди, че се задава дълбока рецесия. Проучване на организацията сред 593 компании показва, че 1/3 от тях се страхуват за съществуването си заради високите енергийни цени. През февруари опасяващите се за бъдещето си бизнеси са били 23 на сто.

Тревога изразиха и от химическата индустрия. Проучване от август сред водещите кредитни институции показа, че лошите кредити в Германия ще нараснат до 37,6 милиарда евро през 2023 г. спрямо 31,9 милиарда през 2022 г.

"Нашите корпоративни клиенти не се сблъскаха с вълна от банкрути по време на пандемията. Сега обаче това не е изключено“, каза президентът на Асоциацията на германските спестовни банки (DSGV) Хелмут Шлеви на банкова конференция.

Експерти от промишлеността все пак предупреждават да не се правят прибързано грешни изводи от повишения брой фалити. Броят им сега може да изглежда сериозен, тъй като по време на пандемията беше изкуствено потиснат с държавни помощи. На този етап броят на фалитите е далеч по-нисък от този в определени други периоди. През 2021 г. за били подадени 14 000 молби за обявяване на несъстоятелност, което е доста под подадените 32 687 в разгара на глобалната финансова криза през 2009 г. или 39 320 през 2003 г., показват официални данни.

Макар и лошите кредити да се очаква да растат, експерти са на мнение, че настроението във финансовия сектор засега е относително добро.

Какво можем да научим от Германия в енергийната криза:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: