Венеция спира наводненията с бетонни стени?

мин. четене

Властите във Венеция изграждат бетонни прегради, които да предпазват площада Сан Марко от зачестилите наводнения. Ще бъдат изградени и специални пътеки над водата, където туристите да преминават, без да се мокрят. Това, разбира се, няма да спре покачващата се вода из целия град, но поне частично ще спре наводненията на базиликата Сан Марко, която често става жертва на явлението Aqua alta.

Катедралата беше сериозно наводнена през 2019 г., когато покачилата се вода нанесе значителни щети на централната туристическа зона на Венеция. Всяка година явлението се повтаря с все по-разрушителни ефекти върху града и незаменимото му културно наследство. Рекордът за най-висок прилив е от 1966 г., когато водата във Венеция се чаква до 194 см.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @olga_nekweik

Венеция потъва и за това се говори от години. С промяната на климата и глобалното затопляне редица фактори се отразяват неблагоприятно на плаващия град - от покачването на морското равнище и необичайно високите приливи до слягането на земята под водата и огромните наноси, които се натпурват на дъното на каналите на града.

Така би изглеждал света след климатичен апокалипсис

 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: