Вече и южните европейски страни поучават Германия

мин. четене

Няколко пъти, когато бившият президент на САЩ, Доналд Тръмп споменаваше рисковете свързани с немската зависимост от руски енергоносители, той получаваше не особено топла реакция. Така в директни срещи тези изказвания срещаха каменни погледи, а в ООН - открит смях от немските представители.

Няколко години по-късно обаче на никой в Берлин не му е до смях.

Германия и особено по времето на Ангела Меркел работи усилено близо две десетилетия, за да постави себе си в ужасна ситуация. Първо, немската икономика, която е и най-голяма в Европа, е напълно зависима от руските газови доставки. Инвестираните трилиони за ВЕИ мощности и твърдите политики за зелен преход се оказаха прах в очите в тази реалност и не могат компенсират загубените централи досега. И за капак - Германия няма нито един терминал за втечнен газ.

Енергийните министри на ЕС се съгласиха за доброволни намаления на природния газ от август до март. В случай че мярката е недостатъчна, ще се пристъпи и към задължителни ограничения.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението в изявление с увереността, че "ЕС направи решителна стъпка за да посрещне заплахата от пълно спиране на газовите доставки от Путин".

Така и испанският енергиен министър повтори една любима фраза на немското правителство от преди 10 години, че "ние сме си направили домашното". Испания има сериозна инфраструктура за внос на втечнен газ, за разлика от Германия, и почти не е зависима от руския газ.

Същото важи и за държави като Португалия и Италия, които също не споделят проблема на Германия. В коментар "Зюдойче Цайтунг" признава, че много държави е трябвало да слушат поученията на Берлин по време на финансовата криза и сега не искат да спасяват и правят икономии заради немската икономика.

Така и предложението за 15% ограничаване на потреблението за газ намери компромис след първончално тежката форма на тази идея. Газпром обяви, че от сряда Северен поток 1 намаля своите доставки наполовина, което допълнително затрудни ситуацията и желанието на европейските държави да напълнят своите хранилища преди зимата. Газпром също така до скоро държеше и по-голямата част от газохранилищата в Германия.

 


Още по темата: