Украинските власти претърсиха Киево-Печорската лавра

мин. четене

Украинските специални служби са направили обиск днес Киев-Печорската лавра поради съмнения в разпространение на руска пропаганда. Лаврата е под управлението на Руската православна църква и е едно от архитектурните съкровища на Украйна с над 1000-годишна история.

Московският патриарх Кирил осъди този "акт на сплашване и преследване". Самият духовник е и единственият патриарх в православния свят, който не само не осъжда руската инвазия, но и дори я подкрепя.

Службата за безопасност на Украйна заяви, че е направила проверката във връзка със съмнения за употреба на помещенията за "даването на подслон на саботьорски и разузнавателни групи, чужди граждани и съхранение на оръжия". Засега украинските власти не са съобщили какъв е резултатът от тези действия.

По всичко изглежда, че това е бил съгласуван акт, като и други манастири в западна Украйна под юрисдикцията на Московската патриаршия са били претърсени. Миналия петък СБУ повдигна обвинения на висш духовник от Виница в разпространение на материали, които подкрепят руската агресия в страната.

През 2019 година Украинската православна църква получи автокефалия от Константинопол, като това установи две православни църкви в Украйна. Според проучвания от 2020 г., около 34% от православните християни в страната споделят принадлежност към местната църква, а около 14% - към Московската. След началото на руската агресия обаче е твърде вероятно да има голяма промяна в тези числа. Украинската православна църква преустанови всякакви взаимоотношения с Московската, а голям брой архиереи и свещеници спряха да споменават руския патриарх Кирил по време на служба.

Мястото на Руската православна църква в имперските фантазии на Путин

След 2010-та бившият служител на преследващата християни КГБ Владимир Путин обяви силен курс на страната към православните ценности. Това бе направено без някакъв особен исторически преглед за проблемните отношения на руската държава с руската православна църква, нито опит за признание на престъпленията на комунистическата власт в преследването на християните. Вместо това църквата се превърна в основно средство за Кремъл да търси допълнителна легитимност за така пропагандирания от него "руски свят".

Така РПЦ започна да се употребява за различни политически нужди. Още през 2010-та френските служби засякоха сериозни подозрения, че руската православна църква в Париж се употребява от руското разузнаване.

В Норвегия властите откриха необичайна активност в изграждането на руски православни храмове, като някои от тях са в изключителна близост до ключови военни бази, включително и гледащи директно към основни пристанища на норвежкия боен флот.


Още по темата: