Украйна воюва за Кинбурнския полуостров, поредна атака с дронове в Севастопол

мин. четене

След превземането на Херсон от Украйна, в различни канали в Телеграм от руска и украинска страна имаше свидетелства, че украинската армия прави опити да премине през Днепър и да установи плацдарм от другата страна на реката.

Така вече има и потвърждение от украинските власти, че се провежда операция за отвоюването на Кинбурнския полуостров от Русия. Ивицата земя е разположена директно срещу град Херсон и устието на Днепър. Стратегическата му позиция е ключова и за двете страни в конфликта, като например руските сили го ползваха за площадка за атаки с дронове по Одеса и Миколайв. Превземането му от ВСУ пък би позволило предпазване на град Херсон от артилерийски атаки, създаване на плацдарм за офанзива към Крим, както и разполагане на артилерия, която да атакува дълбоко в руския тил.

Преди седмица украинската армия публикува и видео в което показва десант, за който се твърди, че се извършва на т.нар. Кинбурнска коса - съвсем тясна и продълговата ивица земя на самия край на полуострова.

 

Тези действия идват доста изненадващо, по-малко от две седмици от превземането на Херсон и свидетелстват желанието на украинската армия да използва времето на руските войски за прегрупиране при евакуацията през Днепър.

Вчера също така Украйна и извърши атака с дронове над Севастопол, където и базата на руския черноморски флот. Според руските власти, дроновете са се опитвали да атакуват ТЕЦ при Балаклава. Те заявяват и два свалени дрона при атаката, която по думите им е била неуспешна.

Това е поредна атака на Украйна към Севастопол. В края на октомври руска атака повреди тежко новия флагман на руския флот в Черно море, както и редица други руски кораби близо до Севастопол. След нея руския флот все по-рядко излиза от пристанището.

В своя редовен бюлетин за 22 ноември Institute for Study of War обръща специално внимание на появилите се твърдения от руска страна за възможна украинска атака над Белгородска област в Русия. Макар тя да няма никакви реални основания, нейните практически цели се търсят в мобилизирането на подкрепа за про-военно настроените и радикални кръгове в Кремъл. Руската независима медия "Медуза" е цитирана в бюлетина, като тя споделя от свои източник в руското правителство правени проучвания сред населението за появилата се апатия спрямо войната. Това обяснява и новия наратив, който развива Москва, и свидетелства за появата на сериозна умора от войната в Украйна сред руското общество.


Още по темата: