"Това не е блъф": референдуми, частична мобилизация и ядрени заплахи

мин. четене

Очакваното снощи изявление на Владимир Путин се случи тази сутрин. Предаването на Първи канал и повечето национални телевизионни медии бе прекъснато за изявлението на руския лидер.

От него стана ясно, че частична мобилизация се въвежда за Руската федерация, която ще започне от днес - 21 септември, като указът за това е вече подписан от него. Това е ключова тема за вътрешната политика на страната, защото нарушава неписания договор между руската власт и граждани - с "победи само по телевизора". Вероятно мобилизацията ще бъде приложена най-вече за далечните републики и пограничните региони с Украйна, но ключови градски центрове като Санкт Петербург и Москва ще бъдат третирани по-леко.
 


Решението си Владимир Путин аргументира с нуждата да бъде предпазен "суверенитета и цялостта на страната". По думите му за военна служба ще бъдат привиквани само руснаците, които са в запаса.

Той също така не пропусна да предупреди Запада, че това "не е блъф" и ще направи всичко необходимо за да запази територията на Руската федерация. Обвиненията му към Запада бяха основно насочени към това, че се занимава с "ядрено изнудване", като даде пример с генерали от НАТО, които са обсъждали възможни ядрени удари срещу Русия.

Затова и заключението му бе в същия дух - че ще използва всички налични средства "за да защити Русия и нейния народ".

Очакванията са четири погранични региона и бивши украински области да започнат да гласуват тази седмица - Херсон, Запорожието, Луганск и Донецк. С подписаните закони през последната седмица за по-стриктни наказания за дезертьори и бягащи от военна служба, руския генерален щаб ще има по-силна хватка върху мобилизацията. През последните дни Руската Дума гласува и по-стриктни дефиниции за термини като "война, специална операция и мобилизация".

 


Още по темата: