Стинг: Войната в Украйна е абсурд, основан на лъжа. Ако преглътнем, ще ни изяде

мин. четене

Британският музикант Стинг прекъсна концерта си във Варшава в събота, за да предупреди публиката си, че демокрацията е атакувана в световен мащаб, и да заклейми войната в Украйна като "абсурд, основан на лъжа", съобщи БТА, позовавайки се на "Асошиейтед прес".

Той помоли популярния полски актьор Мачей Стър да излезе на сцената, за да преведе предупреждението му, че демокрацията е "в голяма опасност да бъде изгубена, освен ако не я защитим". 

"Алтернативата на демокрацията е затвор, затвор на ума. Алтернативата на демокрацията е насилието, потисничеството, лишаването от свобода и мълчанието", каза Стинг и след това прокара ръка през врата си в жест, който прерязва гърлото. 

"Войната в Украйна е абсурд, основан на лъжа. Ако преглътнем тази лъжа, лъжата ще ни изяде."

Така продължи посланието си Стинг и добави, че демокрацията е нещо объркано и разочароващо, но все пак си струва да се борим за нея. 

След прекъсването си той изпълни песента Fragile

Още през март той критикува руската агресия и изрази позицията си ясно и категорично. В пост в Instagram той публикува изпълнение на  Russians като я посвети на "смелите украинци, а също и за много руснаци, които протестират срещу това безчинство".

"Много рядко съм пял тази песен през годините, откакто е написана, защото никога не съм мислил, че ще бъде отново актуална. Но в светлината на кървавото и печално погрешно решение на един човек да нахлуе в мирен, с нищо незастрашаващ съсед... песента отново е апел към човечеството, нашето общо", написа тогава Стинг. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by STING (@theofficialsting)

Песента е част от дебютния албум на Стинг, който излиза през 1985 година, а в нея се пее: "Повярвайте ми, когато казвам: Надявам се и руснаците да обичат децата си".

А накрая - вижте и това негово изключително изпълнение - то е от 11 септември 2001 година...  

 


Още по темата: