Според Politico Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

мин. четене

Членове на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън смятат, че Русия обмисля използването на химическо оръжие в Украйна, преди употребата на ядрено оръжие, ако войските и продължат да губят територии, съобщава Politico.

Тези притеснения идват и с решение на администрацията да подготви съюзниците за подобна възможност, както и да мобилизира нови ресурси и инвестиции за системи, които да могат да регистрират употребата на подобни оръжия. Представители на администрацията са споделили, като не са пожелали да бъдат цитирани, че подобни възможности се разглеждат от представители на Департамента по отбраната на САЩ.

Засега щатските служби нямат информация за предстояща такава атака над Украйна. Служители заявяват, че очакват през зимните месеци бойните действия да затихнат, като двете страни да запазят териториите, над които имат контрол.

Но според тях при евентуална загуба на бойното поле или вероятен колапс на руската армия  има възможност Москва да употреби химически оръжия - включително и такива, каквито бяха употребени при отравянето на Алексей Навални.

При подобни атаки биха употребили химикали, които лесно могат да бъдат прикрити, правейки по-трудно за западните държави да държат Русия отговорна. Досега Москва е използвала вещества като Новичок срещу отделни личности, но е възможно превръщането им в аерозолна форма и употребата им в муниции за нанасяне на масови поражения върху Украйна. 

Официални представители на САЩ са отказали да коментират темата, но САЩ от доста време следи инвестициите на Русия в разработката ѝ на химически оръжия. Американски сенатори вече са били уведомени за възможностите на Русия в това отношение. Основните притеснения са основно заради потенциални допълнителни загуби на Русия.

Освен че САЩ помагат на съюзниците в Източна Европа да регистрират подобни агенти, част от изпратената помощ за Кийв включва и защитна екипировка в случай на химическа, биологическа или ядрена атака.

САЩ са инвестирали и средства в това да регистрират употребата на нервнопаралитичния агент Новичок, който бе свързан с отравянето на руския Навални, както и на Сергей Скрипал, британски гражданин и бивш служител на руското разузнаване.

През 2015 година тази субстанция бе употребена и срещу българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, като темата с отравянето му стигна и до върха на НАТО. Българските власти така и не реагираха на атаката.

Засега американското и английското разузнаване успяват да имат изключително точни информации за  следващите ходове на Кремъл. През януари и февруари тази година те предупреждаваха за предстоящата офанзива на Русия срещу Украйна - когато малцина наистина възприемаха тази възможност сериозно. 


Още по темата: