След напускането на Роналдо нова сага в Юнайтед: Глейзър се оглеждат за купувач

мин. четене

Няколко новини разтресоха футболния свят във вторник, като и двете бяха свързани с Манчестър Юнайтед. Първо бе обявена взаимната раздяла на Кристиано Роналдо с клуба. Напрежение и от двете страни имаше от месеци - от една страна португалската звезда искаше мачове в Шампионската лига, които не получава в Юнайтед, поради класирането му в Лига Европа. Последната капка бе интервюто на Роналдо с Пиърс Морган миналата седмица, където разкри неприятни събития зад кулисите, включително и лошо отношение на клуба към него, както и "липса на емпатия към него" при хоспитализирането на дъщеря му.

 

След обявяването на тази новина обаче стана ясно, че американското семейство Глейзър, които са мажоритарните собственици на английския клуб се оглеждат за "възможни алтернативи".

"Ерата на Глейзър" продължава вече 17 години и досега не веднъж е влизала в тежки конфликти с феновете. Тези конфликти имат дълбока история, още от самото влизане на американските собственици в Юнайтед. Това включва и натрупването на колосални количества дълг - близо $1.1 млрд. в неговия пик, както и посредственото представяне на клуба след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън през 2013-та година. Оттогава клубът не е печелил Премиършип и е в сериозна суша откъм постижения. Трудността в класиране за място в Шампионската лига го постави и пред сериозни финансови трудности.

За девет години Юнайтед смени зашеметяващите осем мениджъри, включително и сериозни имена като Жозе Моуриньо и Луис Ван Гаал. Липсата на подходящи заместници на сър Алекс обаче поставя все по-голяма пропаст между фенове и собственици.

Reine Group са наети в търсенето на подходящи алтернативи в управлението на клуба. Изявлението на настоящите собственици във вторник гласи, че те обмислят няколко опции, включително и "нови инвестиции в клуба, продажба или други транзакции свързани с компанията".

Една от последните оценки на клуба му поставя цена от $3.75 млрд., но вероятно може да получи много повече, особено имайки предвид, че Челси бе продаден през май за $4.25 млрд.

След декларацията цената на акциите на Юнайтед се повиши със 17%, добавяйки нови $400 млн. към неговата пазарна капитализация.

Клубът има множество възможности за развитие, включително и поради факта, че освен "Олд Трафорд", клубът притежава и доста земи около стадиона, което прави реалистични бъдещи планове за обособяване на фен зони.


Още по темата: