Сепаратистките региони в Украйна с референдуми за присъединяване към Русия още тази седмица

мин. четене

След сигналите от последните дни официалните лица в окупирания Херсон решиха да насрочат референдум за присъединяване към Русия. Руските новинарски агенции побързаха първи да съобщят новината, като обявената дата е между 23 до 27 септември.

Същото решение взеха и парламентите на самопровъзгласилите се и поддържани от Москва Донецка народна република и Луганска народна републка - които бяха първите региони на Украйна, окупирани от Русия през 2014-та година.

Както световните медии отразяват, това ще е възможно формалното анексиране на териториите към Руската федерация. През последните дни руската дума гласува закони, които включват много по-сурови наказания за дезертьори и бягащи от наборна служба. С това също явно изглежда, че следващата стъпка на Москва ще е някаква форма на мобилизация, с която да бъдат попълнени слабостите на фронта в Украйна. 

С този си ход на практика Русия на Путин ще предизвика Запада за директна военна конфронтация с Русия, коментира Ройтерс. Бившия президент на Русия, Дмитрий Медведев заяви също така, че "Запада се страхува от референдуми" и подкрепи по-рано днес желанието на тези регини да гласуват включване в РФ. Сергей Лавров също заяви, че от началото на военната операция, Русия е оставила на независимите републики те сами да решат своята съдба.

Конституцията на Русия също така позволява употреба на ядрено оръжие при заплаха на териториалната цялост на страната.


Още по темата: