Сепаратистки лидери в Украйна молят Кремъл за бърза анексия

мин. четене

Денис Пушилин, главата на базираната в Москва сепаратистка администрация в Донецк, призова другите сепаратистки лидери в Луганск да обединят усилия в подготвянето на референдум за присъединяване към Русия.

Така нервността на Москва се усилва след успехите на проведената контраофанзива от Кийв през последните две седмици. Продължава и украинския натиск над Лиман, като там руските войски са поставени под все по-тежък обстрел и в реалната опасност да бъдат съвсем скоро напълно откъснати и обкръжени. В социалните медии излезе и видео на бомбардировка с фосфорни бомби над Озерне, основната точка от която започна разгръщането на фронта край Лиман.
 

 



Украинските сили вече навлизат в Луганска област, като вчера бе превзето градчето Билохоривка, което се намира на по-малко от 15км от Лисичанск. Градът е един от големите в областта и бе изоставен от украинската армия при тяхното изтегляне в началото на юли.

Сега обаче местата са разменени и руските сили са тези, които се изтеглят. Но разликата е, че за разлика от Украйна преди два месеца, Русия няма ясна идея как да навакса липсите си в човешки ресурси, техника, както и техническото преимущество на все по-добре оборудваната украинска армия.

На юг, в Херсонска област, украинските сили правят бавен напредък, който не се очаква да има същите бързи резултати, като в Харков и Луганск.
 

 



В специално обръщение, президентът на Украйна, Володимир Зеленски обяви, че контраофанзивата не е приключила и също призова за по-бърз натиск на украинските сили на север. Предстои и той да участва с видеообръщение в срещата на лидерите в ООН тази седмица. За одобрението на тази нетрадиционна мярка гласуваха 193 държави.

Подобрените възможности на украинските далечни удари с ракети са и една от причините Руския черноморски флот да премести своите подводници от Севастопол в Крим до Новоросийск в Краснодарския Край в Южна Русия. Това обяви Британското военно разузнаване във вторник.


 

 


Още по темата: