С минимално предимство републиканците вече имат мнозинство в долната камара

мин. четене

С осигуряването на 27-и район в Калифорния и мястото на Майк Гарсия, републиканците си осигуриха необходимото мнозинство от 218 гласа в долната камара на Американския конгрес.

Въпреки, че очакванията за "червена вълна" не се случиха, Републиканската партия все пак спази традицията и получи мнозинство в междинните избори в САЩ. Така се очаква партията да вземе между 218 и 223 места, според CBS, цитирани от BBC.

 

Тъй като различните щати имат различни практики, като някои броят по-бавно от други, крайнияj резултат може и да отнеме близо още осем седмици.

Новият председател, наричан още  говорител на Камарата, ще бъде Кевин Маккарти, който е лидер и на парламентарната група на републиканците. От 2018 година насам на поста беше Нанси Пелоси м.

Президентът Джо Байдън поздрави Маккарти и предложи да работи с републиканците заедно за по-добри резултати за всички американци.

"Както казах миналата седмица, бъдещето е твърде обещаващо за да бъдем в капана на политическата битка", заяви президентът демократ. "Американците искат от нас да свършим работа за тях. Те искат да се фокусираме върху проблемите, които са важни за тях и да направим техните животи по-добри", добави той.

Досега очакванията на партията на Маккарти бяха, че ниската популярност на Байдън,  инфлацията и фактът, че картите за конгреса бяха разчертани от контролирани от републиканците законодателни органи ще помогнат за победа на предварителните избори.

Основните фактори за по-слабото представяне се отдават на две фигури: бившия президент Доналд Тръмп, срещу когото се водят съдебни дела и на лидера на републиканското малцинство в Сената - Мич Макконъл. Освен че вече е един от най-дълго служилите в сената републиканци, Макконъл успя да си осигури още един мандат на тези избори. Според коментатори, републиканският бранд представян от Макконъл "не е достатъчно убедителен за избирателите".

 


Още по темата: