Руски резервисти в Украйна с оръжие от 1891 г.

мин. четене

Докато Украйна получава нови пратки свръхточни HIMARS ракети, както и "умни" снаряди с GPS насочване, оборудването на руските резервисти в Украйна дори в момента не спира да предизвиква изненада и дори смях.Така в социалните мрежи за пореден път по време на войната излязоха снимки и видео материали за руски войници, оборудвани с антично по всякакви стандарти оръжие.
 


Това в случая е винтовката Мосин-Нагант, образец от 1891 година. Тя е многозарядна винтовка - магазинен тип, разработена като отговор на "Уинчестър" с който руските войници се срещат по време на Руско-турската война от 1877-78 г. Оръжието минава тестовете на Първата и Втората световна война и остава на въоръжение чак до 1960 г. Участва и в много други конфликти във втората половина на XX век - от Виетнам до Афганистан.

Примери на въоръжени с Мосин-Нагант руски войници започнаха да излизат скоро след инвазията от 24 февуари.
 

Така руските войници привличат подигравки в интернет с коментари като "дори и талибаните имат поне Калашници".
 

 

С тези примери е още по-учудващо как руският Генерален щаб смята да оборудва и обучи предполагаемите поне 300 хил. войници, за които започна вече мобилизация. Самата война започна с много по-малобройна сила, която дори в пика си бе недохранена, необучена и зле оборудвана - според най-оптимистичните оценки руската армия в началото е наброявала не повече от 200 хил. души. Според коментатори реалната бройка, която цели мобилизацията в Русия, е около 1 млн. души.

 


Още по темата: