Руска пропаганда и много пари при обиска на руските манастири в Украйна

мин. четене

След като вчера Службата за безопасност на Украйна проведе акция в манастирите в Украйна, които са под юрисдикцията на Московската патриаршия, днес украинските власти обявиха резултатите от обиска. Открити са големи количества пари в кеш - над 2 милиона украински гривни, $100 000 и няколко хиляди рубли.

Отделно има иззето сериозно количество пропагандни материали на руски.

Близо 350 църковни сгради са били обискирани, като 850 души са били внимателно проверени, включително и с полиграф (детектор на лъжата). Много от тях са имали проблем да предоставят реални документи за самоличност. Някои от тях са били ксерокопирани, други са били подправени паспорти на украински граждани. Има и такива с паспорти и военни билети от СССР.

Има и 32-годишен жител на Украйна, за когото се спекулира, че е участвал в незаконни дейности на територията на страната като част от проруската новинарска агенция "Антван".

Отделно откритата проруска литература е била ползвана в учебните заведения и енориите, включително и такива, които съдържат твърдения за "руски свят".

Украинските служби също така споделят деликатния характер на операцията и че при нея са спазени всички конституционни изисквания за съблюдаване на правото на вероизповедание и религиозна свобода на гражданите.


Още по темата: