Путин чака Ердоган - едно видео, което трябва да видите

мин. четене

Интересен щрих беляза вчерашните разговори в Техеран на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския лидер Владимир Путин: президентът на Турция остави Путин да чака близо минута, преди да пристигне на срещата, съобщава АП, цитирана от БТА. Това постави руския му колега в непривичната роля на чакащ – обикновено подобни политически тактики обичайно са запазена марка на самия Путин. 

Действията на Ердоган предизвикаха серия тълкувания в конвенционалните и социалните медии - някои предположиха, че това е отмъщение на турския лидер заради подобно отношение към него в Кремъл преди две години, а други видяха в него свидетелство за голямата промяна, настъпила след руската инвазия в Украйна. Дали пък изоставяйки руския президент в неловка самота пред камерите, Ердоган не е целял да открои позицията, в която неведнъж е казвал, че е поставена собствената му страна - изоставена сама да се справя със заплахите от съседна Сирия?

През март 2020 г. по време на друга среща в Москва на Путин и Ердоган за Сирия руският лидер накара турския гост да чака почти две минути, преди да се яви за разговора – в разрез с дипломатическите практики, припомня АП. Мнозина тогава се опитаха да разгадаят посланието. Имаше и такива, които омаловажиха случая – Путин бил закъснявал за почти всички срещи, а рекорд държи разговор с Меркел, за който той закъснял цели четири часа

 

Продължава на следващата страница...


Още по темата: