Първият кораб със зърно потегля от Одеса

мин. четене

Първият натоварен със зърно кораб ще потегли от пристанището в Одеса в 8.30 ч. днес, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Турското министерство на отбраната информира, че е постигнато съгласие за това след интензивна работа на Съвместния координационен център в Истанбул и проведени разговори на турския министър на отбраната Хулуси Акар с министри и съответните страни.  В изявлението се казва, че корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с царевица и ще отпътува за Ливан съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не може да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. Отделно в Истанбул е установен Съвместен координационен център, който ще инспектира товарите.  

Русия обаче продължава да атакува черноморски украински пристанища. Вчера руски ракети удариха Николаев - кметът на града съобщи, че  повече от 12 удара в неделя, са поразили жилищни сгради. 

Украинският зърнен магнат Олексий Вадатурски, основател и собственик на селскостопанската компания Nibulon, и съпругата му са били убити в дома им, каза губернаторът на областта Виталий Ким в Telegram. Nibulon е специализирана в производството и износа на пшеница, ечемик и царевица и разполага със собствен флот и корабостроителница. Украинският президент Володимир Зеленски определи смъртта на Вадатурски като "голяма загуба за цяла Украйна". Според него бизнесменът - един от най-богатите в Украйна, като Forbes оценява нетното му състояние за 2021 г. на 430 милиона долара - е изграждал модерен пазар на зърно с мрежа от терминали за претоварване и елеватори.

 


Още по темата: