Протести като за световно

мин. четене

Освен тежки ограничения за пиенето на бира, това световно първенство предизвика и доста критики към държавата домакин Катар. Загрижени за отношението към човешките права в страната, както и отношението към ЛГБТ хората, капитаните на Англия, Уелс, Германия, Белгия, Нидерландия, Швейцария и Дания обявиха в навечерието на първенството, че в знак на съпричастност ще носят лента с надпис "One love"..

Правилникът на ФИФА обаче изрично забранява такива.

 

 

Това принуди дори президента на ФИФА Джовани Инфантино да излезе със специално изявление към отборите за това "футболът да бъде фокус на футболистите".

Така 24 часа преди своя мач, отборите с инициативата OneLove се отказаха да носят лентите, тъй като от ФИФА получиха ясен ултиматум, че излизане с нея на терена ще бъде санкционирано с директен жълт картон.

Други протести

Далеч по-сериозни са обвиненията на правозащитници към отношението на Катар към сезонните работници, които помогнаха за изграждането на стадионите за световното. Според различни организации, за близо 7 години сторителни дейности около 7 хил. души са починали, като според други организации тази цифра може и да е изключително консервативна.

Феновете на Иран също има за какво да протестират на това световно. Преди тежката загуба с 2 на 6 от Англия играчите от отбора отказаха да пеят химна на страната си. Повечето от международните звезди на отбора открито подкрепят протестите в страната, които продължават вече над месец. Те започнаха след като 22-годишната Махса Амини почина в полицейски участък, като обвинението към нея е било, че не е имала хиджаб на публично място.

Протестиращите обвиняват религиозната полиция, че е пребила младото момиче, твърдения, които властите отричат. Но грубия начин по който биват посрещнати протестите са ясно свидетелство за тежките противоречия между думи и дела от тяхна страна. Близо 400 човека вече са загинали при протестите, а около 15 000 са задържани от властите. Преди седмица бе произнесена и първата смъртна присъда към протестиращ

"Жени, живот, свобода" е основният слоган, който са приели протестиращите иранци в страната и по света. Такива прояви бяха проведени в Европа, САЩ, включително и в София.


Още по темата: