Последно: Без бира на стадионите на световното

мин. четене

Безпрецедентно решение, само 48 часа преди старта на най-големия футболен форум в света, бе потвърдено днес от ФИФА. Продажбата на бира на и около стадионите в Катар ще бъде забранена, съобщава Guardian. Това е и сериозен конфликт с основния спонсор на събитието - Будвайзер.

"След разговори с властите в страната домакин и ФИФА, бе взето решение да се фокусира продажбата на алкохолни напитки на Фен Фестивала на ФИФА, други дестинации за фенове и лицензирани обекти, премахвайки обектите за продажба на бира от периметъра на стадионите, където ще се играят срещите на Световното първенство".

В самото съобщение до медиите се заявява, че това решение няма да засегне продажбата на безалкохолната бира на Будвайзер - Bud Zero.

Твърде е вероятно обаче организаторите от ФИФА да очакват правен отговор от пивоварната компания, чийто рекламен бюджет за първенството е $75 млн.

Продажбата на алкохол е стриктно контролирана в Катар, която е преобладаващо мюсюлманска държава. Организаторите обещават, че ще е налична за продажба близо до местата, където се провеждат мачовете и във фен зоните, като цената също ще е прилична. Но с новото решение почти сигурно това я ограничава до специалните домакински ложи, където цената им достига до около 20 хил. паунда и някои фен зони след 7 часа следобед, като цената ще достига до около 12 паунда за 500 мл бутилка Будвайзер.

Причината за организаторите да направят това решение е, че по думите им ще има множество фенове от Персийския залив, където пиенето на бира не е част от фен културата. Това обаче е голямо отстъпление от всички дискусии досега и не е ясно защо тогава са избрали да бъдат домакини на събитие, което е толкова неразривно свързано с пиенето на бира.

Новината бе посрещната с фрустрация от Асоциацията на футболните поддръжници, която поставя под въпрос доколко може да се има въобще доверие на Катар.

"Някои фенове обичат бира на мачовете, а други не, но истинският проблем е обратният завой в последната минута, който говори за по-широк проблем - пълната липса на комуникация и яснота от организационния комитет към феновете", заяви говорител на асоциацията.

Така това се очертава още една точка напрежение при провеждането на това Световно първенство. Тежките критики към поругаването на човешките права от страна на Катар, както и политическите напрежения - като например протестите в Иран и войната в Украйна поставят провеждането на този спортен форум в атмосфера, каквато никога досега не е била наблюдавана.


Още по темата: