"По-добре Украйна да падне" - Борис Джонсън разкри немската позиция в навечерието на руската инвазия

мин. четене

В интервю за CNN бившият британски премиер Борис Джонсън разкри несигурните отношения на Запада в навечерието на руската агресия спрямо Украйна.

"Французите бяха в отрицание до последния момент. Германците поради различни икономически причини... те... нека ви кажа нещо ужасно. Тяхната позиция в определен момент беше, че ако подобно нещо се случи с Украйна, което със сигурност ще е катастрофа, то е по-добре цялото това нещо да свърши по-бързо и Украйна да падне. Аз не можех да подкрепя нещо такова, мислех, че е ужасяващ начин да разчиташ ситуацията. Но мога да разбера защо мислиха и чувстваха това. Помня и италианците - отново, изключително зависими на руски въглеводороди, в един момент заявиха, че не могат да подкрепят позицията, която заемаме."

 

Неговите думи бяха широко цитирани, особено в украинските социални медии.

Говорител на немския канцлер Олаф Шолц отхвърли подобни твърдения. "Ние знаем този толкова забавен начин, по който бившият английски премиер винаги има уникални взаимоотношения с истината; този случай не е изключение", заяви той пред медиите. Мигуел Бергер - немският посланик в Обединеното кралство, също отхвърли тези твърдения.

Но твърденията на Джонсън са сходни с коментарите на Андрий Мелник, който е бивш украински посланик в Германия. Той сподели, че немски политици са му казали преди инвазията, че очакват Украйна да бъде победена в рамките на три дни и поради тази причина е безсмислено да се предлага всякаква помощ.

През март той заяви през Twitter: на 14 февруари ние предупреждавахме немските политици:

"Кийв може да бъде бомбардиран в следващите дни! Спешно се нуждаем от 12 хиляди противотанкови ракети от Германия. В отговор: само подигравки. Толкова съм тъжен. Толкова гневен."

Подобни настроения също бяха изказвани и гласно от висшестоящи представители на немската държава. В края на януари, докато разузнавателните служби на САЩ и Великобритания предупреждаваха за вероятна руска инвазия в Украйна, главнокомандващият на немския флот ген. Кей-Ахим Шьонбах си позволи публично да заяви, че: "Путин иска уважение". Затова и по думите му тогава той (Путин) дори го заслужава, затова Запада трябва просто да му даде Украйна.

Малко след това той бе уволнен, но вредата бе нанесена.


Още по темата: