Отварянето на Нотр Дам - амбициозна, строга и сложна цел

мин. четене

Възстановителните работи по катедралата Нотр Дам в Париж продължават с пълна пара и властите съобщиха, че храмът – символ на града се очаква да отвори през 2024 г. Това е амбициозна цел на фона на сложния проект по възстановяването, предаде Франс прес, като цитира министъра на културата Рима Абдул Малак. Тя посети обекта, за да се запознае с хода на ремонта.

На 15 април 2019 г. катедралата Нотр Дам стана жертва на пожар, унищожил покрива и нанесъл щети по цялата сграда. В същата вечер френският президент Манюел Макрон каза, че храмът ще бъде отворен, колкото може по-скоро и зададе годината - 2024 г. като краен срок.

Ремонтните дейности с общ бюджет от 850 млн. евро в момента са във втората си фаза на реконструкция, след укрепването, което направи възможно стабилизирането на готическия храм. Следва трети етап по възстановяване на външната част и благоустрояване на площада.

Миналата седмица генерал Жан-Луи Жоржлен, който движи реставрацията, каза пред "Фигаро", че отварянето на Нотр Дам до 2024 г. е "напрегната, строга и сложна цел", без обаче да поставя под въпрос първоначалния график.

"За момента нищо не ни позволява да кажем, че целта за 2024 г. няма да бъде постигната", заяви генерал Жоржлен.

Все още не са изяснени причините за пожара в Нотр Дам. Огънят обаче доведе до срутването на покривната конструкция, шпила, часовника и част от свода й.

 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: