От трибуната на ООН: Африка не иска да е поле за нова Студена война

мин. четене

Войната в Украйна може да доведе до новo разделение в света в момент, в който климатичните промени и покачването на цените на храните могат да доведат до нестабилност. Това стана ясно от изказванията на някои от световните лидери .

Френският президент Еманюел Макрон определи руското нахлуване в Украйна като “нова ера на империализъм” и предупреди, че бездействието може да “разруши световния ред без който мирът не е възможен”. 

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия от трибуната на ООН в "безочлив империализъм" и обеща още военна помощ за Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА. По думите му руският президент унищожава не само Украйна, но и своята страна. Шолц заяви още, че "Путин ще се откаже от войната и имперските си амбиции само ако осъзнае, че не може да спечели". 

Япония настоява за реформи в Съвета за сигурност

В същото време японският министър-председател Фумио Кишида изрази разочарование от неспособността на Съвета за сигурност на ООН да реагира на руското нахлуване в Украйна заради правото на Русия на вето. Той призова за реформи, които да позволят на организацията да защитава по-добре световния мир и ред, предаде Асошиейтед прес. Япония отдавна се стреми да реформира Съвета за сигурност, като твърди, че той е създаден от победителите във Втората световна война и не отразява днешната действителност. От 2004 г. насам страната насърчава план за реформа заедно с Германия, Индия и Бразилия. За постигането на промените обаче ще е необходима трудна за осъществяване промяна в Устава на ООН.

Африка: Не искаме да бъдем поле за нова Студена война

Председателят на Африканския съюз Маки Сал заяви, че Африка "не иска да бъде поле за нова Студена война", намеквайки за натиска, който се оказва върху лидерите на континента да изберат страна във войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Дойдох, за да кажа, че Африка е понесла достатъчно от тежестта на историята; че тя не иска да бъде поле за нова Студена война, а по-скоро полюс на стабилност и възможности, отворен за всички нейни партньори, на взаимноизгодна основа."

Той призова за деескалация и прекратяване на военните действия, както и за решение чрез преговори, за да се избегне риска от конфликта, който може да стане глобален. Много африкански държави зависят до голяма степен от вноса на зърно от Русия и Украйна. Досега Африка остава донякъде неутрална по отношение на Украйна. Около 25 държави или гласуваха "въздържал се", или изобщо не гласуваха по резолюцията на ООН, която осъди войната в Украйна по-рано тази година.

 Кой не е в Ню Йорк

Това е първото Общо събрание на ООН след началото на пандемията от Covid-19, на което световните лидери ще могат да се видят на живо вместо в рамките на на хибридни и виртуални формати. Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи виртуално. Лидерите на Китай и Русия няма да са пристигнат в Ню Йорк и вместо това там ще има техни представители. Българският президент също няма да присъства, като на форума България е представена от правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Николай Милков.

 

 

 


Още по темата: