Още 39 млрд. евро военна помощ за Украйна от ЕС и САЩ

мин. четене

Европейският съюз ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 500 млн. евро. Това съобщи представителят по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел и изрази увереност, че през следващите дни ще се постигне споразумение за налагане на ембарго върху руския петрол, предаде Ройтерс.

На срещата на външните министри на страните от 7-те най-развити икономики в света - Г-7, Борел поясни, че военната помощ е за тежко въоръжение като танкове и артилерия. С тези суми общата помощ на Евросъюза за Украйна достига € 2 млрд.

Втора масивна военна помощ от САЩ за два месеца

В същото време в САЩ беше постигнат ключов пробив, след като демократи и републиканци в Сената обединиха усилията си да дадат 40 милиарда долара помощ за Украйна. Одобряването на помощта се забавя заради процедурни спънки от страна на един-единствен депутат от Републиканската партия - сенатор Ранд Пол, който не е съгласен с размера на помощта. Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителни 33 млрд. долаа помощ за Украйна, но депутатите решиха да увеличат военното и хуманитарното финансиране.

В четвъртък депутатите Шумър и Макконъл предложиха на Пол гласуване на поправка на предложението му, което щеше да изисква подкрепа от 60 от 100-те сенатори, за да бъдат одобрени. Но ой отхвърли предложението и поиска от Сената да приеме неговата поправка, преди да гласува пакета за помощ.

"Това е втората помощ за Украйна за два месеца. И тази сметка е три пъти по-голяма от първата".

Това заяви Пол преди официално да блокира пакета за помощ. "Конгресът просто иска да продължи да харчи и да харчи", критичен беше депутатът. Безизходното положение забави приемането на мярката за следващата седмица.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: