ООН отсъди: Франция е дискриминатор

мин. четене

Носенето на мюсюлмански шал - хиджаб, отново се върна на масата на обществените обсъждания във Франция. Причината: Съветът за защита на човешките права към ООН отсъди, че Франция е упражнила дискриминация срещу мюсюлманските жени, като им е забранявала да участват във вокален  курс в обществено училище, докато носят ислямски шал, известен като хиджаб, съобщи Ройтерс.

През 2010 г. Наима Меджуд, сега на 45-годишна възраст, е трябвало да бъде част от курс в гимназиален клас, но тийнейджърите, носещи ислямския шал, не са били допуснати. Когато е пристигнала на уреченото място за часа, главният учител в северното парижко предградие я спрял да влезе с обяснението, че може да влезе при групата, но само ако свали хиджаба си, тъй като Франция е светска държава и не позволява носенето на религиозни символи в училище.

6 години по-късно, пред 2004 г. Франция забрани със закон носенето на хиджаб и други религиозни символи в държавните училища с основния мотив - Франция е светска държава. Наима Меджуд обаче твърди, че като жена, желаеща да се образова на по-високо ниво, не бива да става обект на закон за религиозни ограничения.

"През 2022 г. Съветът към ООН заключи, че отказът на г-жа Меджуд да участва в курса, докато носи шал, заклеймява нейните полови и религиозни обусловености чрез дискриминация“, се казва в издадения документ на ООН. Според него, Франция е нарушила членове 18 и 26 от Международната конвенция за гражданските и политическите права за религиозна свобода.До момента няма коментар от страна на външното и вътрешното министерство на Франция по казуса.

Експертът по законови свободи Никола Ервю от Парижкия институт за политически науки каза, че според правните разпоредби, би било прецедент Франция да се съобрази с документа на ООН. Във Франция място е намерило едно от най-многобройните мюсюлмански малцинства в Европа и от години страната въвежда нови закони, с които да се предпази правата им от секуларизма, известен като -“laicité” – който, според президента Еманюел Макрон, е застрашен от ислямизма.

Г-жа Междуд вече загуби няколко дела във френски съдилища по нейните жалби, но сега смята да поднови опитите да докаже правото на мюсюлманските жени да носят хиджаб и във Франция. Адвокатът й - Сефен Гуез Гуез смята, че решението на ООН е критично важно спрямо политиките на Франция за исляма.

На теория, според изискванията на ООН, Франция сега има 6 месеца за финансови компенсации към Наима Меджуд и да й предостави възможността, ако все още желае, да посети вокалния курс, за който е била възпрепятствана. Освен това страната ще трябва да предприеме мерки за превенция за подобни случаи, които нарушават международното право.

 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: