Нобеловият медал на руски журналист беше продаден на търг за рекордна сума

мин. четене

Нобеловият медал на руския журналист Дмитрий Муратов беше продаден на търг за рекордните 103,5 милиона долара. Средствата са за децата бежанци от войната в Украйна.  

Търгът в аукционна къща "Херитидж окшънс" се проведе на Световния ден на бежанците. Не е ясно кой е купувачът, тъй като финалното наддаване е направено чрез посредник. Предишната най-висока сума, платена за Нобелов медал, беше 4,76 милиона долара. Това се случи през 2014 г., когато Джеймс Уотсън, един от откривателите на структурата на ДНК, продаде наградата си, получена през 1962 година. 

Дмитрий Муратов е главен редактор на руския вестник "Новая газета" от повече от 20 години. Миналата години той стана един от носителите на Нобеловата награда за мир, а Нобеловият комитет нарече медията "най-независимият вестник в Русия днес". В края на март  изданието съобщи, че ще преустанови своята печатна и онлайн дейност до края на т.нар. "специална военна операция“ на Русия в Украйна. Муратов и негови живеещи в изгнание сътрудници обявиха началото на ново многоезично издание "Новая Газета. Европа".  

 


Още по темата: