Нидерландски съд потвърди, че MH17 е бил свален от руска ракета

мин. четене

Самолетът от Малоазийските авиолинии MH17, който бе свален през 2014 е бил унищожен с руска ракета, изстреляна в Източна Украйна. Това е заключиението на нидерландския съд, който днес излезе с крайната присъда.

"Съдът е на мнение, че MH17 е бил свален чрез изстрелването на ракета БУК от поле близо до Първомайск, убивайки всички 298 пътници и 15 човека екипаж", заяви съдия Хендрик Стийнхуис.

Съдия Стийнхуис заявява, че съда вярва в това, че Русия и про-руските сепаратисти са имали контрол върху територията от която е изстреляна ракетата. Разпилените отломки и тела от катастрофата са били разпръснати върху слънчогледово поле. "От средата на май 2014, Русия основно е имала контрол върху т.нар. Донецка народна република", заявява Стийнхуис.

 

 

Тримата осъдени са получи своята присъда без да бъдат в съдебната зала, in abstentia. Това са: Игор Гиркин, Сергей Дубински и Леонид Харченко. Първите двама са руски агенти на разузнаването, а третият е украински сепаратистки лидери.

Има предостатъчно сведения за да могат та бъдат осъдени и за предумишлено убийство, но засечените и записани разговори помежду им по-скоро говорят за непредумишлено. Присъдата и за тримата е доживотен затвор.

Макар да не са натиснали спусъка, те са основно отговорни за превозването на системата БУК в Украйна, поради което и съда им поставя присъди.

Има и четвърти с повдигнати обвинения - Олег Пулатов, който е руски гражданин, но той бива оправдан от съда. Той е и единствения, който е пледирал в съда от наети от него адвокати. За случая съда е имал богато количество сведения, като освен записи на телефонни разговори, също и богат снимков материал, както и свидетелства на очевидци.

В брифинг в Москва днес, заместник-говорителят на руското Външно министерство - Иван Нечаев заяви пред репортери, че правителството ще прегледа разкритията на съда. "Ще проучим това решение, защото в тези случай, всеки нюанс е важен", споделя Нечаев. Засега Русия отхвърля всякакви обвинения относно свалянето на MH17.

 

 

 


Още по темата: