Митрофанова докладва: "В България няма русофобски настроения"

мин. четене

"В България няма русофобски настроения. Такива присъстват само в части от политическия елит. Народът на България се отнася много добре към руския народ". Това каза руският посланик у нас Елеонора Митрофанова пред руската телевизия „Россия 24“.

„Народът на България се отнася добре към руския народ, а русофобските настроения в републиката са разпространени сред политиците. Българите изобщо са вежливи хора, вътрешно интелигентни, мога да кажа. Така че – да се каже, че от страна на обикновените хора има каквото и да е русофобско настроение - това е абсолютно невярно", отбеляза Митрофанова, визирайки обикновените българи.

На 28 юни българското дипломатическо ръководство реши да изгонвани 70 руски дипломати и технически персонал, които бяха обявени за персона нон грата. Митрофанова коментира, че от това решение се е навършил точно един месец и подчерта, че в резултат са били отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници. Руският посланик нарече решението на българските власти "демонстративна акция, прехвърляща всичко". 

Митрофанова се оплака, че им е било много трудно - прибирането на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в Русия за 4 дни било "сложна организационно-техническа операция".  "Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце", обясни Митрофанова. В същото време обаче отбеляза, че обемът на дипломатическата работа се е  съкратил, липсват двустранни връзки, липсват двустранни визити, делови контакти. 

Тя допълни, че руското посолство е работило по освобождаването на българските моряци, които бяха блокирани в Украйна, договаряли са прелитане на самолети, решавали са за работата на училището към посолството на Русия. Но нормален диалог, по-точно диалог, изобщо между България и Русия няма", разказа руският дипломат. Тя каза също, че ще положи усилия за отмяна на едноличното, според нея, решение на българския премиер да бъдат изгонени руски дипломатически служители, но надеждите й за успех били малки. И въпреки това не изключи възможността посолството и консулските служби в скоро време да заработят отново с пълна сила.

Подновяването на доставките на газ от Русия - възможни

„Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от "Газпром", изрази мнението си Елеонора Митрофанова като

По думите й, това е ситуация, която се отразява много тежко и на бизнеса, и на индивидуалните домакинства. На 27 април "Газпром" прекрати доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" заради това, че в установения срок не е имало извършено плащане в рубли. България обяви по-късно, че намерила алтернативни доставки, в това число и втечнен газ от САЩ и газ от Азербайджан на много по-ниска цена от тази, предлагана от "Газпром", припомня ТАСС.

Още по казуса с руския посланик:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: