"Макдоналдс" ребрандира и продава всичко в Русия на сибирски бизнесмен

мин. четене

С ребранд и продажба на всички свои ресторанти в Русия „Макдоналдс“ се очаква да излезе, ако не на печалба, то поне без огромните загуби, които се очертаваха заради западните санкции над Москва.

Най-голямата верига за бързо хранене в света притежава около 84 % от ресторантите на „Макдоналдс“ в Русия, но вече е започнала процеса по продажбата им след повече от 30-годишно присъствие в страната, съобщи Асошиейтед прес. Александър Говор, който управлява 25 ресторанта в Сибир, ще купи 850 руски обекта на "Макдоналдс" и ще ги управлява под ново име. Стойността по сделката не се разкрива, но от компанията, базирана в Чикаго, обявиха, че ще вземат непарична такса в размер на до 1,4 млрд. Долара.

Новият собственик се е съгласил да задържи 62 000 руски служители на "Макдоналдс" за най-малко две години при еднакви условия и да изплаща заплатите на корпоративните служители на "Макдоналдс" до приключване на продажбата.

Базата данни Spark на руските компании на агенция „Интерфакс“ посочва Говор като съсобственик на Siberian Distribution Centre, компания за отдаване под наем, и Анжерската нефтена рафинерия. Говор притежава и 50% дял в малка горска компания и 25% в риболовна и ловна компания, показва базата данни.

Новото име на McDonald`s

"Пишете вашите версии в коментарите!", пише Министерството на икономиката в Русия в своя Telegram канал с обещание  да предадат най-креативните и интересни идеи на новия руски собственик.

„MakDak“ беше популярно предложение сред потребителите на Telegram.

През март председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че "Дядя Ваня"("Чичо Ваня") трябва да замести  американската верига за бързо хранене, което обаче все още не се е случило.

 

 

Правни аспекти в Русия

Американските юристи са песимистични относно перспективите компании като McDonald's да могат да наложат своите руски търговски марки, отбелязвайки неотдавнашните руски действия, които според тях подкопават правата на западната интелектуална собственост.

Заповедта на правителството от март се тълкува широко от юристите дори в смисъла, че се дава на руснаците безплатен лиценз за патенти, собственост на субекти от „неприятелски“ страни като Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз. 

Какво се случва с търговските марки, вижте на следващата страница...

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: