Лидерът на Ал Кайда е ликвидиран, обяви Байдън

мин. четене

Лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция, потвърди президентът на Съединените щати Джо Байдън.

71-годишният Ал Зауахири е ликвидиран при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, осъществена в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта. Говорител на талибаните   потвърди, че атака е била осъществена. В изявление той я определи като нарушение на "международните принципи".

Зауахири пое ръководния пост в терористичната организация след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. Те са планирали заедно атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон на  11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3 хиляди души. Зауахири беше един от най-издирваните от американските власти терористи и за него имаше обявена награда от 25 милиона долара, припомня BBC.

Атаката срещу Ал Зауахири е първата антитерористична операция на САЩ в Афганистан, за която съобщава американската администрация, откакто американските военни се изтеглиха там миналото лято, отбелязва "Вашингтон пост".

Британският "Гардиън" коментира, че операцията ще бъде възприета като доказателство, че САЩ продължават да са способни да извършват подобни акции, въпреки изтеглянето си от Афганистан, но също повдига въпроси относно продължаващото присъствие на Ал Кайда в страната, откакто талибаните поеха властта там.

Американското разузнаване е проследило Аз Зауахири и е прекарало месеци в обмисляне на удара. Той е голяма победа за Байдън, но присъствието на Зауахири в Афганистан, контролиран сега от талибаните поражда много въпроси относно това доколко тази страна спазва обещанията да не се превръща в убежище за хора и организации, представляващи заплаха за мира и сигурността, посочва и "Ню Йорк таймс".


Още по темата: