Коалиционното споразумение е факт! Но не у нас, а в Германия…

мин. четене

Ново правителство се задава не само у нас, но и в Германия. Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия и Зелените постигнаха коалиционно споразумение, предаде днес агенция ДПА. Това ще постави социалдемократите начело на страната за първи път от 16 години.

Припомняме, че на изборите от 26 септември социалдемократическата партия спечели парламентарните избори с 26 процента. На второ място се нарежда консервативният блок ХДС/ХСС с 24 процента, откъдето беше и досегашният канцлер на Германия – Ангела Меркел. Трети са Зелените с 14 процента, които през годината бяха сочени за потенциални победители в изборната надпревара. Прогнозите обаче не се сбъднаха. Вижте повече за тях ТУК. 

Два месеца по-късно преговорите между три партии постигнаха успех. Новото коалиционно правителство ще включва победителите от Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия и Зелените. Очаква се коалиционното споразумение да бъде представено на Меркел и ако бъде одобрено от членовете на партиите през следващите седмици, то ще измести настоящата коалиция между социалдемократи и християндемократи. Това ще бъде и първият трипартиен кабинет в Германия от 50-те години на миналия век. Затова и местните медии вече му сложиха етикета „Коалиция светофар" заради разнородните цветове на партиите в нея.

Големият въпрос обаче е кой ще наследи Меркел. Тя не се кандидатира за пети мандат на поста канцлер, който заема от 2005 година насам. Очаква се мястото й да заеме социалдемократът Олаф Шолц, който в момента е финансов министър. Той бе лидер на Германската социалдемократическа партия в продължение на цели десет години – от 2009 до 2019 г. Шолц става член на Германската социалдемократическа партия през 70-те години на 20 век, а от 1998 до 2011 е член и на Долната камара на Германския парламент. 63-годишният политик има впечатляващ опит – от 2018 г. е действащ министър на финансите, но и вицеканцлер на Германия. Дотогава е кмет на Хамбург в периода 2011 – 2018 г. Между 2007 и 2009 г. пък е министър на труда и социалните въпроси. Първия си значим пост получава още през 2002 г., когато става генерален секретар на Социалдемократическата партия за срок от две години.

За автора:

Каролина Касабова

Каролина е момиче, което живее по ноти. Сутрин пие кафето си с мляко и музика, през деня чува мелодии в клаксоните на автомобилите, в скърцането на трамваите по релсите, в стъпките на минувачите, в ремонтите на пътищата, във вятъра, който гали клоните на дърветата. Вечер пее в дует с голямата си любов - Града. Понякога му изневерява с някой самотен плаж или достолепен планински връх, но накрая вин...

Виж профила


Още по темата: