Китай започна военните си учения край бреговете на Тайван

мин. четене

Китайската народоосвободителна армия започна планираните учения със стрелби край бреговете на Тайван. Те ще продължат до 7 август (неделя) и ще включват участието както на флота, така и на военновъздушните сили.

Пекин остро протестира срещу посещението на председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и ученията следват отправените директни заплахи към нея. За Китай свободен Тайван е нищо повече от отцепила се провинция и Пекин отказва да признае нейния суверенитет.

Малко по-късно днес Япония силно протестира пред Пекин, след като пет китайски ракети паднаха в японски води.  Ученията се провеждат в шест отделни региона и на места са по-малко от 12 морски мили от брега. 

 

Същевременно в близост във Филипинско море оперира и флотилията на американския самолетоносач "Роналд Рейгън". 

 

Обикновено съпътстващия корпус на един самолетоносач включва минимум един унищожител и круизер.

Морският и въздушният трафик от и около Тайван е силно ограничен, като действията на Китай приличат на опит за блокада според експерти. Местните рибари на острова също се наложи да не отплават в морето днес.

Китайски хеликоптери също бяха заснети да прелитат в непосредствена близост до остров Пингтан.

 

Представители на тайванската армия коментираха, че Тайпе се "готви за война, без да търси война". Ученията на китайската армия включваха и изстрелвания на ракети, също видими от о-в Пингтан.

Според специалисти китайските власти са се вкарали сами в неудобна ситуация след изключително агресивната риторика срещу Пелоси. Затова и ученията са най-добрият начин за някакво действие от китайска страна. Така и картата с ясно обозначените зони в които ще се водят ученията бе предадена от официалната държавна агенция "Синхуа" - отново като демонстрация необходима както за родната, така и за международната публика.

Множество китайски сайтове също бяха свалени с DDoS атаки през последните два дни.

Същевременно в специален закон приет в Камарата на представителите Вашингтон забрани на технологични компании като Intel и TSMC да строят заводи за чипове в Китай. Технологичните компании могат да получат специално заделени $52 млрд. за изграждане на съвременни фабрики за производство на чипове, но само при условие, че се откажат да правят определени видове бизнеси с Китай. Това включва чипове с процес под 28nm, което обхваща точно тези, които се използват в смартфони, компютри и всякаква друга мобилна и високотехнологична електроника.

Кражбата на интелектуална собственост на Китай от западни компании е пословична и е повод от години за големи притеснения. За да могат да се регистрират в Китай, много компании работят паралелно с китайски фирми, които придобиват тяхното ноу-хау и умения. Това е поредната стъпка с която САЩ демонстрират, че тонът към Пекин тепърва предстои да се променя.


Още по темата: