Киев поиска от НАТО санкции за Русия

мин. четене

Украйна призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното сътрудничество с Киев на фона на струпването на руски войски по нейните граници. Изявлението беше направено от украинския външен министър Дмитро Кулеба при пристигането му за преговори с първите дипломати на страните от НАТО в Рига, предаде Ройтерс.

По-рано външните министри призоваха Русия за деескалация на напрежението по границата с Украйна и предупредиха, че са солидарни с Киев.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг каза, че струпването на руски войски и военна техника близо до украинската граница „не е провокирано и е необяснимо“.

„Виждаме струпване на руска армия, виждаме тежкобронирани превозни средства, виждаме дронове и войски в бойна готовност. Русия трябва да бъде прозрачна, трябва да намалят напрежението и да деескалират“, заяви Столтенберг.

Той подчерта, че въпреки че Украйна не е член на НАТО – и следователно не попада в обхвата на член 5 за колективна отбрана – тя е „високо ценен партньор“.

"Ние предоставяме подкрепа – политическа и практическа подкрепа. Съюзниците осигуряват обучение, изграждане на капацитет, оборудване и съм абсолютно сигурен, че те отново ще бъдат ангажирани и ще потвърдят силната си подкрепа към Украйна", каза той.

Междувременно от Киев казаха, че ситуацията по границата им и мигрантската криза между Беларус и ЕС са "абсолютно свързани" и че Русия играе роля в това.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: