Как ще изглежда краят на Русия

мин. четене

Към 21 септември и след като Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, курсът на рублата е 0.016 за $1. За сравнение: преди 10 години тя е била точно два пъти над това ниво - 0.032. Само за деня MOEX Russia е загубил - 2.74% от стойността си.

Международните резерви на Русия са $557 млрд. към  9 септември, а в началото на войната, на 25 февруари, са били $629 млрд.

И тук е важно да се спомене, че повече от половината – или над $300 млрд. – в момента са замразени въпреки опитите на Москва да направи нещо по въпроса. И въпреки призивите тези пари да бъдат дадени директно на Украйна за нейните военни нужди, твърде вероятно е тяхното бъдеще да бъде решено след края на войната.

 

 

Също така доставките на газ от Русия са преустановени, което е удар по повече от двайсетгодишната политика на Берлин на зависимост от руския газ. Кремъл разчита на износа на петрол и газ, който възлиза над 50% от БВП. Износът на метали са други 11%, но там ЕС също продължава да налага санкции.

Трудно е да се изчисли точната цена на руските загуби, както и цената на войната за държавния бюджет. Според проучване от август загубите за Русия и Беларус са от мащаба на $2.2 трилиона и ако това продължи, руската икономика дори и при най-добри прогнози може да не се възстанови преди 2030-та.

Загубите в човешки аспект са колосални, дори и за мащабите на самата Русия. Войната в Афганистан често пъти е цитирана за сравнение - за десет години в Афганистан има по-малко жертви, отколкото за шест месеца в авантюрата на Путин в Украйна – 15 хил. загинали срещу повече от 50 хил. в момента (според международни оценки). Това включва едни от най-добре подготвените и обучени военни на РФ.

 

 

Какво означават всичките тези цифри?

Не е учудващо, че вече започнаха да валят предположения, че Русия няма да издържи на този натиск и вероятно Западът  трябва да се подготви за нейния разпад.

И преди да се коментира колко бързо може да се възстанови руската икономика, по-важният въпрос е - без значение от изхода на войната, на кого Москва ще може да продава петрол и газ след края ѝ? След спирането на подаването на газ към Германия, Берлин продължи да подкрепя Кийв – радикален разпад на доверието към Русия, който не може да се "закърпи" с пропаганда, ПР или изнудване. В същото време поне в близките 10 години Русия няма да разполага с нужната инфраструктура, за да изнася газ в по-значителни обеми към Китай.

Затова и повечето анализи по темата разглеждат потенциален разпад на федералния модел в Русия. Без никаква опозиция в Москва, която да желае реформи или отваряне към света, единственият възможен път за физическо оцеляване в изолираните части на Руската федерация ще бъде търсене на колкото се може повече независимост. Допълнителното централизиране, дори и без война, е ощетило доста от тези региони през последните години.

Самата цена на войната в Украйна не се понася поравно от всички съставни части на федерацията - живеещите в Санкт Петербург и Москва са малцинство в руската армия, като мнозинството войници са от най-далечните и бедни региони на страната. Това също внася допълнително напрежение в затвореното руско общество.

И така светът може да наблюдава сценария от 1991 година, като разликата този път е, че независимост може да бъде търсена дори от региони, в които преобладава руското население.

 

 


Още по темата: